Najczęściej popełniane błędy podczas palenia w piecu – jak ich unikać?

Stary piec nie usprawiedliwia niewłaściwego palenia. Nawet w kotle, który jest już wiekowy można palić lepiej lub gorzej. Warto o tym pomyśleć ponieważ złe nawyki to wysokie koszty dla naszego portfela, zdrowia oraz środowiska.

Najczęstszymi błędami podczas palenia w piecu jest sposób palenia i rodzaj paliwa. Ale nie tylko. Oto lista najczęstszych przewinień:

  • spalanie odpadów z gospodarstwa domowego, odpadów organicznych, odpadów higienicznych, starej odzieży, obuwia, plastików, gumy, styropianu, barwionego papieru, impregnowanego czy klejonego drewna, płyt wiórowych,
  • kupowanie złej jakości, niecertyfikowanego paliwa,
  • złe składowanie i palenie mokrym drewnem,
  • zaniedbanie instalacji oraz przewodu kominowego,
  • “czyszczenie” komina na własną rękę,
  • złe rozpalanie (od dołu).

Jak uniknąć błędów? Poniżej przedstawiamy najważniejsze zasady podczas palenia w piecu:

  • zapoznaj się z instrukcją obsługi swojego urządzenia,
  • w codziennej obsłudze urządzenia grzewczego postępuj zgodnie z wytycznymi obsługi, określonymi przez producenta i dobrymi praktykami,
  • dbaj o stan techniczny swojej instalacji, regularne czyszczenie i przeglądy komina,
  • kupuj jedynie dobrej jakości paliwo,
  • sezonuj drewno,
  • rozpalaj od góry,
  • paliwo dosyp do pieca po wygarnięciu żaru,
  • dorzucaj do pieca częściej i mniejsze ilości, dzięki temu opał się spali, a nie stopi,
  • nie zostawiaj otwartych drzwiczek,
  • zadbaj o odpowiednią wentylację,
  • dla bezpieczeństwa swojego i rodziny, zainwestuj w czujnik czadu.

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Zostaw swój numer telefonu, oddzwonimy!